Frytki wcale nie muszą być niezdrowe

Nie od dziś wiadomo, że dużo osób ma słabość do tego dania, które nazywane jest fast-foodem niezalecanym przez dietetyków. Są również osoby, które nie przepadają za frytkami chociażby z tego względu, że są smażone na dużej ilości niekoniecznie zdrowego oleju.

FTC Food przygotował dla Was prosty przepis na zdrowe i obłędnie pyszne frytki z batatów. Co najistotniejsze, można je jeść bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia.

Zanim zabierzecie się za przyrządzanie, warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat batatów

Słodkie ziemniaki to warzywa, które skrywają w sobie wiele wartości odżywczych i w ciekawy sposób urozmaicają popularne dania. Bataty w słodkim miąższu zawierają sporą dawkę witaminy C, A, witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, witaminy E oraz K, a także β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. W dodatku bataty to warzywa bogate w składniki mineralne: potas, fosfor, chlor, wapń, magnez, siarka, sód, jod i żelazo oraz niewielkie ilości manganu, selenu i miedzi.

Składniki na 2 porcje:

  • 3 duże bataty
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego DIET-FOOD
  • 1 łyżka mąki owsianej lub orkiszowej
  • ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej

Na dip:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek świeżej kolendry drobno posiekanej (może być natka pietruszki)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawić na 180 stopni z termoobiegiem.
Bataty należy obrać ze skórki i pokroić w paski o grubości około 7 mm. Do miski wlać zimną wodę i wypłukać w niej pokrojone ziemniaki. Następnie wyjąć je z miski i wyłożyć na papierowy ręcznik. Dokładnie osuszyć. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Do drugiej miseczki włożyć osuszone bataty, dodać rozpuszczony olej kokosowy, sól i mąkę owsianą. Dokładnie wymieszać, aby olej pokrył równo wszystkie kawałki batatów. Wyłożyć wszystkie kawałki na blachę, tak aby zachować odstęp pomiędzy kawałkami. Piec 10 minut z jednej strony, następnie wyjąć je obrócić o piec kolejne 10 minut, aby bataty równo się przypiekły. W międzyczasie kiedy frytki się pieką, należy przygotować sos z awokado. Wystarczy je obrać ze skórki, dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki i dokładnie wymieszać. Można użyć blendera.

Możliwość zakupienia produktów na stronie www.ftcfood.pl